Dorpsstraat 608
1723 HJ Noord-Scharwoude

Coronaboete

Na weken van binnen zitten gaat u met twee vrienden afspreken in het park. U weet dat u minimaal 1,5 meter afstand van elkaar moet houden dus neemt u de nodige maatregelen. Naast eten en drinken neemt u ook desinfecterende gel en een groot picknickkleed mee. Ieder neemt plaats op een hoek van het kleed en het is erg gezellig.

Zo te zien houdt iedereen minimaal 1,5 meter afstand van elkaar. Plots wordt u aangesproken door een buitengewoon opsporingsambtenaar (boa). Volgens de boa zit u te dicht bij elkaar. De boa wil het niet laten bij een waarschuwing en schrijft een boete aan u en uw vrienden uit. U bent het natuurlijk niet eens met de boete, u heeft namelijk niets verkeerd gedaan en wilt in beroep gaan.

Boete

De coronaboete voor het houden van onvoldoende afstand bedraagt € 390,-- en is een zogenaamde strafbeschikking. Een strafbeschikking is een straf die wordt opgelegd door het Openbaar Ministerie waar geen rechter aan te pas komt. Indien u het niet eens bent met de strafbeschikking, dan moet u binnen twee weken na ontvangst van de strafbeschikking in verzet gaan door indiening van een verzetschrift. Gaat u niet in verzet dan heeft u de strafbeschikking geaccepteerd.

Strafblad

Veel mensen staan er niet bij stil dat bij het accepteren van de strafbeschikking dit ook leidt tot een strafblad.  Iedere strafbeschikking hoger dan € 100,-- heeft tot gevolg dat u een strafblad krijgt of dat de strafbeschikking op uw strafblad wordt vermeld.

Voor sommige banen is het noodzakelijk om een Verklaring Omtrent Gedrag te kunnen overhandigen. Een strafblad kan tot gevolg hebben dat u geen Verklaring Omtrent het Gedrag krijgt en u dat om die reden de baan niet krijgt. Een relatief klein en onschuldig vergrijp kan dan ook grote gevolgen hebben.

Verzet

Als u in verzet gaat is het van belang dat u niet overgaat tot betaling van de boete. Doet u dit wel, dan komt het verzet te vervallen en komt de strafbeschikking op uw strafblad te staan. Met het verzetschrift richt u zich tot de officier van justitie en legt u uit waarom u het niet eens bent met de opgelegde beschikking. Indien de officier van justitie u niet volgt in uw verweer, dan komt de rechter in beeld en zal de rechter de zaak verder behandelen.

Het voordeel van in verzet gaan is dat u de kans krijgt om uw kant van het verhaal aan de rechter te vertellen. Zo kunt u vertellen over de omstandigheden waaronder het feit is begaan en laten zien dat het picknickkleed twee meter lang en twee meter breed is waardoor u op voldoende afstand van elkaar zat. Ook kunt u uw vrienden als getuigen meenemen naar de behandeling van uw verzetschrift. Daarnaast geldt dat de boa in het proces-verbaal moet hebben omschreven hoe hij tot de conclusie is gekomen dat er geen 1,5 meter afstand is gehouden en dient de noodvordering bij het proces-verbaal zijn gevoegd. De behandeling door de rechter heeft ook als voordeel dat de kans op een mildere straf aanwezig is. Mocht de rechter van mening zijn dat u terecht een strafbeschikking heeft gekregen, dan kan de rechter deze verlagen naar een bedrag onder de € 100,-- zodat u geen strafblad krijgt.

Heeft u een strafbeschikking ontvangen en wilt u daar tegen in verzet gaan, neem dan gerust contact met ons kantoor op om de mogelijkheden van verzet te bespreken. Wij staan u graag bij tegen scherpe uurtarieven of op basis van gefinancierde rechtsbijstand.