Dorpsstraat 608
1723 HJ Noord-Scharwoude

Airbnb, een fijne bron van inkomsten, maar mag dat wel? Wellicht heeft u er (nog) nooit gebruik van gemaakt, maar de naam kent u vast wel uit het journaal of de krant.

Via Airbnb kunt u uw woning of een deel van uw woning (tijdelijk) verhuren. Vooral voor toeristen is dit een uitkomst, want het is vaak goedkoper dan een hotel en eenvoudig te regelen. Verhuur via Airbnb begint steeds populairder te worden en niet alleen in de toeristische gebieden. Voor de verhuurder is het een makkelijke bron van inkomsten zonder dat de verhuurder lange tijd aan een huurder vast zit. Maar mag u uw woning wel verhuren via Airbnb of zitten er haken en ogen aan?

Huurwoning

Huurt u een woning en wilt u uw volledige woning of een kamer aanbieden via Airbnb? Lees dan eerst het huurcontract goed door om er zeker van te zijn dat er geen beperkingen zijn opgenomen in het huurcontract. In het huurcontract staat vaak een bepaling opgenomen dat verhuur via Airbnb of een daarmee vergelijkbare organisatie niet is toegestaan.

Mocht er in uw huurcontract geen bepaling staan over Airbnb of een vergelijkbare organisatie, dan valt verhuur via Airbnb onder de term “onderhuur”.

Onderhuur is slechts toegestaan indien de verhuurder toestemming heeft gegeven om de woning aan een ander te verhuren. Indien u de woning zonder toestemming van uw verhuurder gaat verhuren, dan kan dit voor u vergaande gevolgen hebben.

Ongeoorloofd onderverhuur kan ontbinding van het huurcontract en ontruiming van de woning tot gevolg hebben. Uw verhuurder heeft daarnaast de mogelijkheid om winstafdracht van u te vorderen en een boete op te leggen.

Koopwoning

Bent u in het bezit van een koopwoning en is de woning hypotheekvrij? In dat geval bent u vrij om uw woning aan een ander te verhuren. Informeert u nog wel even bij uw gemeente of er geen lokale regels zijn met betrekking tot verhuur van uw woning. In bijvoorbeeld Amsterdam en Utrecht mag een huiseigenaar zijn woning nog maar maximaal dertig dagen per jaar verhuren via Airbnb en andere sites.

Heeft u wel een hypotheek op de koopwoning, dan is het raadzaam om de voorwaarden van de hypotheekverstrekker goed door te nemen voor u overgaat tot verhuur van uw woning. In de hypotheekovereenkomst staat vaak opgenomen dat verhuur pas mogelijk is met toestemming van de hypotheekverstrekker.

En, mag het?

Tenzij u in het bezit bent van een koopwoning zonder hypotheek is het veilige antwoord: nee, tenzij u toestemming heeft gekregen van uw verhuurder of hypotheekverstrekker.

De gevolgen van het ongeoorloofd onderverhuren kunnen verstrekkend zijn en zelfs tot gevolg hebben dat u uw woning uit moet. Het loont daarom om uzelf goed te laten infomeren voordat u overgaat tot verhuur van uw woning.

Heeft u vragen over dit onderwerp of bent u benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Neem dan gerust contact op via 0226-748048 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Alexander Ton