Dorpsstraat 608
1723 HJ Noord-Scharwoude

Airbnb, een fijne bron van inkomsten, maar mag dat wel? Wellicht heeft u er (nog) nooit gebruik van gemaakt, maar de naam kent u vast wel uit het journaal of de krant.

Via Airbnb kunt u uw woning of een deel van uw woning (tijdelijk) verhuren. Vooral voor toeristen is dit een uitkomst, want het is vaak goedkoper dan een hotel en eenvoudig te regelen. Verhuur via Airbnb begint steeds populairder te worden en niet alleen in de toeristische gebieden. Voor de verhuurder is het een makkelijke bron van inkomsten zonder dat de verhuurder lange tijd aan een huurder vast zit. Maar mag u uw woning wel verhuren via Airbnb of zitten er haken en ogen aan?

Huurwoning

Huurt u een woning en wilt u uw volledige woning of een kamer aanbieden via Airbnb? Lees dan eerst het huurcontract goed door om er zeker van te zijn dat er geen beperkingen zijn opgenomen in het huurcontract. In het huurcontract staat vaak een bepaling opgenomen dat verhuur via Airbnb of een daarmee vergelijkbare organisatie niet is toegestaan.

Mocht er in uw huurcontract geen bepaling staan over Airbnb of een vergelijkbare organisatie, dan valt verhuur via Airbnb onder de term “onderhuur”.

Onderhuur is slechts toegestaan indien de verhuurder toestemming heeft gegeven om de woning aan een ander te verhuren. Indien u de woning zonder toestemming van uw verhuurder gaat verhuren, dan kan dit voor u vergaande gevolgen hebben.

Ongeoorloofd onderverhuur kan ontbinding van het huurcontract en ontruiming van de woning tot gevolg hebben. Uw verhuurder heeft daarnaast de mogelijkheid om winstafdracht van u te vorderen en een boete op te leggen.

Koopwoning

Bent u in het bezit van een koopwoning en is de woning hypotheekvrij? In dat geval bent u vrij om uw woning aan een ander te verhuren. Informeert u nog wel even bij uw gemeente of er geen lokale regels zijn met betrekking tot verhuur van uw woning. In bijvoorbeeld Amsterdam en Utrecht mag een huiseigenaar zijn woning nog maar maximaal dertig dagen per jaar verhuren via Airbnb en andere sites.

Heeft u wel een hypotheek op de koopwoning, dan is het raadzaam om de voorwaarden van de hypotheekverstrekker goed door te nemen voor u overgaat tot verhuur van uw woning. In de hypotheekovereenkomst staat vaak opgenomen dat verhuur pas mogelijk is met toestemming van de hypotheekverstrekker.

En, mag het?

Tenzij u in het bezit bent van een koopwoning zonder hypotheek is het veilige antwoord: nee, tenzij u toestemming heeft gekregen van uw verhuurder of hypotheekverstrekker.

De gevolgen van het ongeoorloofd onderverhuren kunnen verstrekkend zijn en zelfs tot gevolg hebben dat u uw woning uit moet. Het loont daarom om uzelf goed te laten infomeren voordat u overgaat tot verhuur van uw woning.

Heeft u vragen over dit onderwerp of bent u benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Neem dan gerust contact op via 0226-748048 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Phishing

Phishing is een vorm van internetfraude waarbij het slachtoffer via een telefoongesprek of e-mail wordt benaderd “namens de bank”. Soms bevatten deze e-mails talloze taalfouten en is eenvoudig alleen al daar aan te zien dat het bericht niet authentiek is, maar regelmatig zijn de berichtgevingen ook in foutloos Nederlands geschreven. De personen aan de telefoon zijn doorgaans uiterst correct en bellen exact conform afspraak op een later moment terug.

Arbeidsovereenkomst voor onbepaalde duur

Werknemers genieten een grote bescherming in het recht, omdat zij een afhankelijke en zwakkere positie innemen tegenover de werkgever. Hoe creatief werkgevers zijn om die beschermende regels te omzeilen, doet zelfs mij als ervaren arbeidsrechtelijke advocaat verbazen.

Werknemers en relatieproblemen: wat kunt u als werkgever doen om verzuim te voorkomen?

Kent u dat? U bent werkgever en een van uw personeelsleden ligt in scheiding. Heel vervelend voor de werknemer, maar ook voor u als werkgever. Uw werknemer zit namelijk niet lekker in zijn vel, is er niet helemaal bij met zijn hoofd, slaapt slecht en ga zo maar door. De arbeidsproductiviteit van een werknemer in echtscheiding daalt in de meeste gevallen substantieel. In het ergste geval veroorzaakt de scheiding zoveel stress dat de desbetreffende werknemer zich ziek meldt. Dit leidt tot nog meer problemen op de werkvloer. Andere collega’s moeten het werk overnemen en raken overbelast of u moet dure vervanging regelen. Allemaal dingen waar u als werkgever niet op zit te wachten.

Beslagvrije voet

Wanneer er beslag wordt gelegd op loon of uitkering (of een overheidsinstantie een schuld verrekent met de uitkering), dan mag een schuldenaar natuurlijk niet geheel zonder inkomen komen te zitten. Een stukje loon of uitkering zal altijd aan de schuldenaar toekomen om te kunnen voorzien in eerste levensbehoeften: de beslagvrije voet.

Het beperkte huwelijksvermogensrecht:

bijhouden van een goede administratie

Beperkte huwelijksvermogensrecht

Vanaf 1 januari 2018 is in Nederland de gemeenschap van goederen vervangen voor een wettelijk beperkte gemeenschap van goederen. Wat betekent dat? Dat betekent dat voor de personen die na 1 januari 2018 in het huwelijk zijn getreden of een geregistreerd partnerschap zijn aangaan, niet meer van rechtswege een algehele gemeenschap van goederen geldt, maar dat er een beperkte gemeenschap ontstaat. Deze wijziging wordt gezien als de modernisering van het Nederlandse huwelijksvermogensrecht. De beperkte gemeenschap van goederen sluit volgens de regering beter aan bij de in de praktijk gangbare situatie dat echtlieden het als normaal beschouwen dat zij na een echtscheiding alleen verdelen wat zij tijdens het huwelijk aan gemeenschappelijk vermogen hebben opgebouwd.

Huurrecht

Recent heeft een bijzondere casus bij de kantonrechter te Leiden1 gespeeld waarbij de huurprijs substantieel lager was dan de kosten voor de eigenaar (hypotheek, verzekeringen enzovoort). De huurprijs lag op € 145 per maand, de (exploitatie)kosten op € 645, nog los van de kosten voor de gewenste renovatie.