9 oktober 2015 Belangrijk nieuws

Uitspraak Hoge Raad over kinderalimentatie

Indien ouders uit elkaar gaan, verandert er veel. Niet alleen op persoonlijk vlak maar ook op financieel gebied. Bij de scheiding dienen er vaak regelingen te worden getroffen voor de kinderen, hoe wordt de zorg tussen de ouders verdeeld en ook of er een bijdrage betaald dient te worden in de kosten van verzorging en opvoeding voor de kinderen (kinderalimentatie).

De bijdrage die betaald dient te worden is afhankelijk van twee factoren. De zogenaamde behoefte, die bepaald wordt door het gezamenlijk inkomen van de ouders ten tijde van het huwelijk en/of samenleving. Daarnaast is van belang wat de ouders kunnen betalen, de zogenaamde draagkracht.

Hoogte van de behoefte

Over de hoogte van de behoefte is de afgelopen jaren veel te doen geweest. Sinds 1 januari 2013 werd het kind gebonden budget (KGB) dat de alleenstaande ouder via de Belastingdienst ontving in mindering gebracht op de behoefte van de kinderen. Vanaf 1 januari 2015 is het KGB aanzienlijk verhoogd door de alleenstaande ouderkop, welke maximaal € 3.050,- per jaar bedraagt.

Sinds januari 2015 werd dan ook het KGB inclusief de alleenstaande ouderkop in mindering gebracht op de behoefte van de kinderen. Dit heeft tot veel discussie geleid. In sommige gevallen leidde dit er namelijk toe dat de ouder die alimentatie diende en ook kon betalen, dit niet (meer) hoefde omdat er geen meer behoefte meer was. Feitelijk kwam het er op neer dat de overheid de alimentatie voor de kinderen betaalde.

De Hoge Raad heeft op 9 oktober 2015 een uitspraak gedaan waarin zij heeft besloten dat het KGB niet meer in mindering gebracht mag worden op de behoefte van de kinderen. Dit KGB wordt wel bij het inkomen van de alleenstaande ouder opgeteld.
Deze uitspraak kan voor beide ouders waarvan de alimentatie op of na 1 januari 2013 is vastgesteld behoorlijke financiële gevolgen hebben.

Wilt u weten wat deze uitspraak voor (financiële) gevolgen voor u kan hebben, dan kunt u gebruik maken van onze AlimentatieAPK. Voor € 150,- ex BTW kunt u een herberekening laten maken. Uiteraard is het ook mogelijk om via gefinancierde rechtsbijstand uw alimentatie te laten herberekenen.
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met mr. Yvette Seen via 0226-748048 of via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Arbeidsvoorwaarden APK

Is uw huidige arbeidsovereenkomst wel goed opgesteld? Heeft u twijfels over de (rechts)geldigheid van bepaalde voorwaarden? Met de ArbeidsvoorwaardenAPK houden wij tegen een gereduceerd tarief ad € 150,-- excl. BTW uw arbeidsovereenkomst tegen het licht en analyseren wij de punten die verbeterd kunnen worden. Vraag naar de voorwaarden.

AlimentatieAPK

Betaalt u niet te veel? Ontvangt u niet te weinig? Laat uw eerder vastgestelde alimentatie tegen een gereduceerd tarief ad € 150,-- excl. BTW het licht houden.

Vraag naar de voorwaarden